Koffie- en Theehuys De Korenmolen zit op een prachtlocatie

Na het ophogen van Daams Molen is enige tijd gezocht naar een juiste invulling van het gebouw. Koffie- en Theehuys De Korenmolen past precies in het plaatje. Wie niet beter weet, zou denken dat deze horecaonderneming er al jaren zit. De gemoedelijke sfeer wordt onderstreept door de inrichting, die een huiskamergevoel opwekt.

Eric Veldhuis, geboren en getogen in Apeldoorn, wilde na zijn militaire diensttijd bijtekenen als kort verband vrijwilliger. Omdat een besluit hierover van de kant van het leger op zich liet wachten, reageerde Veldhuis op een vacature bij een grafisch bedrijf. Toen het leger meldde hem graag langer in te lijven, had hij net die baan vlak bij huis aangenomen. “Ik had daar mijn woord aan gegeven en zo ben ik in de grafische sector beland”, vertelt Veldhuis.

Daarnaast volgde hij in de avonduren de grafische MTS order- en accountmanagement en heeft in meer dan vijfentwintig jaar alle takken van die sector doorlopen. “Van inpakken tot achter de drukpers staan en de laatste vijftien jaar als accountmanager binnendienst. En moest een vrachtwagen worden uitgeladen, stapte ik zo op de heftruck. Het is absoluut nooit een saaie kantoorbaan geweest. Ik merkte echter dat er in de hele bedrijfstak minder werk kwam. Toen ik in 1986 begon werkten er in heel Nederland ruim vijftigduizend mensen, in 2011 was dat al de helft. Ben ik gaan nadenken over mijn toekomst.”

Daarom startte hij november 2012 met de verkoop van koffiebonen en losse thee. “Elke zaterdag op de markt in Apeldoorn. Gewoon naast mijn baan. Begon met drie soorten thee, uiteindelijk waren dat er ruim tachtig. Ik hoorde een kleine vier jaar geleden van mijn oude buurman dat deze molen leegstond. Heb meteen gemaild met Cees Wittekoek en twee dagen later was het eerste gesprek. Wederzijds zagen we het direct zitten en op 1 april 2014 is de zaak geopend. Dit is een prachtlocatie.”
Over de aankleding, de molen was casco opgeleverd, twijfelde Veldhuis geen moment. “Ik was helemaal weg van de inrichting van Het Apeldoorns Koffiehuys. Heb degene gevonden die daarvoor verantwoordelijk is, Marco Roodzant. Hij heeft zelf ook horecazaken gehad en heeft het hier geweldig ingericht.”

Met grootouders die altijd op ’t Loar en de Knobbel hebben gewoond, is Vaassen geen onbekende plek voor hem. “Het is een fijn dorp, waar de gunfactor groot is. Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk producten en diensten lokaal in te kopen.”

Veldhuis heeft vanaf zijn vierde ruim vijfentwintig jaar gekorfbald bij Steeds Hooger. “Was echt mijn grote hobby. Maar in combinatie met de avondopleiding aan de MTS verdween de motivatie om twee keer per week te trainen. Heb daarna nog een jaar hardgelopen, maar dat mag geen naam hebben. Werk en gezin, daar gaat de tijd inzitten.” Samen met zijn partner Marie-José, secretaresse bij een octrooibureau, heeft hij vier dochters. De 19-jarige Dominique is vanaf de start mee naar de markt gegaan. Naast haar studie werkt ze regelmatig in de molen. Ze is bijna klaar met de opleiding onderwijsassistent en gaat daarna naar de pabo.

Zij is momenteel de enige dochter die meewerkt. “De jongste heeft ook wel interesse, maar die is pas dertien”, zegt Veldhuis die verder met een vaste groep oproepkrachten werkt. “En twee dagen per week is Denise hier via De Passerel.”

Zelf is Veldhuis altijd aanwezig. Behalve tijdens een korte vakantie deze zomer. “Mijn broer heeft het van mij overgenomen. Konden wij met het gezin kamperen. Heerlijk in een tent. Marie-José heb ik ook op een camping leren kennen. Vroeger bleven we in Nederland, de laatste jaren kiezen we voor de zon in Frankrijk.”

Tekst: Dorien Schreurs