is dol op brood èn banket

Brood of banket. Het is een keuze die Hermen van der Kwast niet kan maken. Beiden zijn hem even lief. Sinds 1 januari 2002 is hij de eigenaar van de voormalige bakkerij Reijrink, midden in het Vaassense dorpscentrum.

Op 18 augustus 2008 werd ook de zaak van Deeuwis Smit aan de Oude Apeldoornseweg overgenomen, vooral omdat daar voldoende productieruimte was. “Hier bakken we eigenlijk alles, op de Dorpsstraat worden nog wel eigen producten afgebakken. Daar was te weinig ruimte en uitbreiden was moeilijk. Vandaar dat we de tweede zaak overnamen”, licht Hermen toe.

“Op de middelbare school wist ik eigenlijk nooit wat ik wilde worden. Op een open dag kwam ik in aanraking met het bakkersvak. Dat sprak mij direct aan. Later heb ik twee weken vakantiewerk bij de familie Jansen gedaan, die de zaak van Reijerink hadden. Uiteindelijk ben ik na mijn opleiding op een gegeven moment door hem teruggevraagd toen hij een bakker zocht”, blikt Hermen kort terug.

Op 14 juni 2001 trouwde hij met Willeke en sindsdien wonen ze boven de zaak in het centrum. Ruim een half jaar later werden ze de eigenaar. “Heb wel direct gedacht dat ik een eigen zaak wilde. Willeke werkte op een accountskantoor, maar we hebben bewust gekozen om er samen vol voor te gaan. Bakker zijn is zwaar werk. Zondagavond begin ik al om elf uur, de andere dagen om een uur of drie ’s nachts. Gelukkig heb ik weinig slaap nodig. Een paar keer per week probeer ik ’s middags even te slapen. Maar ook het werken met deeg is zwaar. Dat houd je niet tot je 67e vol. Zelf denk ik rond mijn vijftigste iets anders te gaan doen. Geen idee wat. Vind zoveel leuk”, verzekert Hermen van der Kwast (nu 37 jaar).

Hij heeft door zijn werktijden weinig tijd voor hobby’s. “Snowboarden is echt mijn ding. Ben onlangs nog met een vriend geweest. Onze dochter Ilse (10 jaar) stond op haar derde al op ski’s. Snowboarden lijkt haar ook geweldig. Dus binnenkort gaan we hier naar een indoorbaan om te oefenen. Willeke loopt liever hard. Lekker voor zichzelf. Heeft in de winkel al drukte genoeg om zich heen.”

Geboren Heerdenaar Hermen is altijd sportief bezig geweest. “Ik ben bij SEH begonnen met voetballen. Later verhuisden we naar Emst en ging ik bij Oene voetballen. Toen we de zaak overnamen ben ik gestopt. We voetbalden op een behoorlijk hoog niveau, dan ben je de hele zaterdagmiddag weg en op zondag totaal gesloopt. Mijn werk in mijn grootste hobby, dus daar ben ik de meeste tijd mee kwijt. Omdat ik het overdragen van kennis zeer belangrijk vindt, ben ik jeugdtrainer bij KCVO geworden. Heb zo’n beetje alle jeugdteams getraind. Dit seizoen ben ik trainer van het damesteam. Ontzettend leuk om te doen.” Ook in de bakkerij draagt hij zijn kennis over, regelmatig begeleidt hij stagiaires.

Willeke doet bij vlagen aan handwerken en leest graag. Thuis bakken doet vooral dochter Ilse. Veel gebak eten ze niet. “Als we visite krijgen, moeten we er echt aan denken om iets lekkers mee naar boven te nemen. Zelf heb ik niet een favoriet, hoewel ik meestal voor slagroomtaart kies. Willeke is meer van de appeltaart en Ilse kun je wakker maken voor een lekkere boterham.”

Het wonen en werken in Vaassen bevalt ze prima. Hermen: “Het is een leuk dorp waar iedereen makkelijk contact maakt. Bovendien wordt er veel georganiseerd waarbij de inwoners er samen de schouders onder zetten.”