Renee en Esther Heiwegen samen in de herenmode

“In Vaassen heb je eigenlijk alles”

Zussen, vriendinnen en zakenpartners. Dat zijn Renee en Esther Heiwegen. Opgegroeid bij de kledingzaak van hun ouders runnen ze nu samen de herenmodezaak aan de Dorpsstraat in Vaassen.

Veertig jaar geleden is het allemaal begonnen. Vader Wim was vertegenwoordiger in bedrijfskleding en moest de monsters hiervan zelf inkopen. Hij zag handel en nam soms ook exemplaren van collega-vertegenwoordigers over. De spijkerbroeken en overalls bleken goed in de markt te liggen.

Vanuit hun woning aan de Vuurdoornstraat is de verkoop begonnen. Niet veel later kwam aan de Deventerstraat het winkelpand van de familie Nienhaus te koop. De vijftig vierkante meter winkelruimte werd gevuld met dames-, heren- en kinderkleding en de firma Heiwegen was een feit. Al snel verhuisde het hele gezin naar de woning achter de winkel.

Renee (49) en Esther (46) zijn altijd bij de zaak betrokken geweest, zeker omdat het bedrijf bij huis was. “We gingen voor de gezelligheid vaak mee naar beurzen. Maar hebben nooit direct gedacht om ook in de winkel te stappen”, vertelt Esther. De zussen kozen voor een loopbaan bij de politie. “Maar de betrokkenheid bij de zaak is altijd gebleven”, verzekert Renee.

“Toen onze ouders het pand hier aan de Dorpsstraat konden kopen, hebben we besloten om toch in de zaak te gaan. Natuurlijk in goed overleg met onze mannen, want het betekende wel verhuizen en voor hen ook ander werk hier in de buurt zoeken. We hebben beiden twee zonen en ook dat heeft meegespeeld met onze keuze. Zelf hebben we een fijne jeugd gehad in Vaassen”, blikt Esther terug. Zij tennist in haar vrije tijd. Renee tuiniert graag en ook koken is een hobby van haar. Beide zussen lezen graag en spelen golf. “We lijken veel op elkaar, maar er zijn wel kleine verschillen. Renee is creatiever, ik ben iets punctueler”, zegt Esther.

In hun winkel, nu vijfhonderd vierkante meter, kunnen mannen van alle leeftijden wel iets van hun gading vinden. Omdat de Heiwegens ook ervaring hebben met dameskleding, weten ze dat er verschil zit in benadering. Esther: “Mannen zijn doelgerichter. Willen niet teveel passen.”

Ze vinden Vaassen een heerlijk dorp. Maar hoewel de veelbesproken afsluiting van de Dorpsstraat geen directe invloed op de bereikbaarheid van hun winkel heeft, zijn ze tegen de huidige situatie. Renee: “Het gemeentebestuur denkt te weinig mee met de ondernemers.”

Ze roemen het gevarieerde winkelaanbod. Renee: “Jammer dat sommigen denken dat ze in de stad meer kunnen vinden. Want hier heb je eigenlijk alles. En juist omdat de meeste ondernemers specialisten zijn, ben je volgens mij hier beter af. Een meneer vertelde laatst dat dit de enige winkel is waar hij van zijn vrouw alleen kleding mag kopen. Zij weet dat ons advies past bij hem.” Die persoonlijke aandacht ziet ze terug bij de collega’s in het dorp. De zussen vinden de toename van jonge enthousiaste ondernemers een pluspunt. “Ze komen met leuke ideeën en dat is geweldig.”

Natuurlijk winkelen de zussen ook weleens in andere plaatsen. “Dan lopen we altijd wel even een herenmodezaak in. Ook als we op vakantie zijn”, klinkt het eensgezind. Vakantie vieren gaat met de caravan, die door de zussen bij toerbeurt gebruikt wordt. “Met de zaak is het niet handig om tegelijk weg te zijn.” Favoriete bestemmingen zijn zonnige landen als Spanje, Italië of Frankrijk. Voorzichtig droomt Renee ervan ooit een verre reis te maken, maar echt grote wensen hebben de dames niet. “Natuurlijk hopen we dat iedereen gezond blijft. Voor de rest zijn we ‘gewoon’ gelukkig.”