Michiel Wiersinga ondernemer zonder Vaassense winkel

Wijn, horecatrainingen en bijzonder hout zorgen voor een afwisselende werkweek

Door een bijbaan in zijn studententijd heeft de 33-jarige Michiel Wiersinga zijn weg gevonden in de wereld van wijnen en horeca. Hiervoor heeft hij twee bedrijven. Samen met zijn zakenpartner Kiryl Zinkovich zag hij nog meer kansen. Tegenwoordig handelen ze eveneens in bijzonder hout, afkomstig uit Rusland.

De in Apeldoorn geboren Michiel Wiersinga kwam op eenjarige leeftijd in Vaassen wonen. Dan ben je dus echt getogen in het dorp. Voor zijn studie vertrok hij naar Groningen, maar hij is alweer enige tijd ‘geland’ in Vaassen. “Dit is een prachtig dorp. Je kunt hier alles vinden wat je nodig hebt wat betreft winkels. Daarnaast biedt de omgeving rust. Dat vind ik echt bijzonder aan Vaassen. Bovendien zijn steden als Zwolle en Apeldoorn toch dichtbij”, vertelt Michiel.

Hij voelt echte verbondenheid met het dorp. “Ben lid van Nieuwe Lijn en wil mij voor de volgende verkiezingen graag als kandidaat raadslid presenteren. De lokale politiek spreekt mij aan.”

Hoewel hij voor zijn werk door heel Nederland reist, is Michiel lid van de Ondernemers Vereniging Vaassen. “Dat vind ik eigenlijk een verplichting voor elke ondernemer. Hoeveel de OVV doet voor het dorp is velen waarschijnlijk onbekend. Niet ieder voor zijn eigen zaak, maar voor de hele gemeenschap. Van modeshows tot Kerstmarkt en veel meer. Daarom ben ik zo blij dat het centrum komend jaar wordt aangepakt.” In zijn spaarzame vrije tijd is hij vrijwilliger bij poppodium Gigant in Apeldoorn. Afkomstig uit een paardenfamilie (Amerigo, het paard van Sinterklaas logeert regelmatig bij zijn ouders) is hij verbonden aan de Nederlands Draf- en Rensport als finishfotograaf op de renbanen. “Daarnaast geef ik wedstrijduitslagen door naar Frankrijk. Er rijden veel Franse paarden waar menig weddenschap op wordt afgesloten.”

Wiersinga heeft geen winkel in Vaassen, daarom zal niet iedereen hem als ondernemer herkennen. “Tijdens mijn studententijd in Groningen had ik een bijbaan in Belgisch café De Pintelier. Verschillende soorten bier ben ik natuurlijk eerst gaan proeven. Studenten willen ook wijn drinken. Door studie heb ik meer kennis opgedaan.”

Een ontmoeting aan de bar met de Wit-Russische Kiryl Zinkovich en later ook Georgiër Luka Jugeli bleek uiteindelijk de start van drie ondernemingen. Gemeenschappelijke deler voor de zaken: Marcus Aurelius, de Romeinse Keizer die regeerde van 161 tot 180. “Hij was een zeer inspirerende keizer die veel nadacht over het leven. De overtuigingen uit zijn levenswerk “overpeinzingen” vormen een goede leidraad om te leven en te ondernemen”, licht Michiel toe. Daarom heten de ondernemingen Aurelius Wijnen, Aurelius Trading en Training voor de horeca.

“We importeren en verkopen biologische wijn. Via onze webshop leveren we aan particulieren. Ook hebben we diverse delicatessen- en kaaswinkels als klant. De eerste wijn blijkt in Georgië gemaakt te zijn. Bij opgravingen zijn oude stenen kruiken ‘Qvevri’ gevonden die waarschijnlijk al zesduizend jaar geleden gebruikt zijn. We halen ook wijn uit Spanje, Frankrijk, Portugal en Oostenrijk. Voor Nederlandse wijn is het aanbod nog te wisselend. Mogelijk in de toekomst, zeker als het klimaat inderdaad verandert”, denkt Michiel.

Wijn is heerlijk, maar in de horeca hoort het juist serveren van alles natuurlijk bij de basiskennis. “Wij bieden trainingen aan. Wijn- en bierkennis, maar ook lopen met borden en tafels indekken. Eigenlijk alles wat de bediening nodig heeft om de gasten goed te verzorgen.”

Via zijn zakenpartner Kiryl maakt Michiel Wiersinga kennis met een ander Russisch product, hout. “Daar zijn bomen die nergens anders groeien. Siberische lariks of ceder. En de Europese eik is daar toch anders. In een fabriek in Rusland worden grote houten balken gemaakt, die wij hier aan zakelijke klanten verkopen. Zo is Bouwie, een bekende Brabantse doe-‘t-zelf outlet, afnemer.” Voor dit hout is Michiel een aantal keer per jaar in het Oostblok. “Zelf spreek ik nu een beetje Russisch terwijl Kiryl (die in Schotland en Groningen heeft gestudeerd) steeds meer Nederlands kan. Onderling spreken we eigenlijk altijd Engels.”

Samen de zaken verder uitbreiden is de eerste prioriteit. “Ik werk meestal twee dagen per week voor elk bedrijf. In de toekomst zie ik mijzelf met een eigen horecazaak, naast de huidige ondernemingen, waar ik meewerk als gastheer”, besluit Michiel Wiersinga.