Slagerij Kroon echt onderdeel Vaassense middenstand

Zes jaar geleden openden Dick en Jeannet Kroon hun slagerij in Vaassen. Jeannet: “Je bent eerst nieuw hier, maar de jaren zijn omgevlogen.” Echtgenoot Dick vult aan: “We zijn echt een onderdeel van de gehele Vaassense middenstand.”

Hij is al zijn hele leven slager, voor haar was de omschakeling groter. Na jaren voor de klas besloot ze samen met haar man het avontuur aan te gaan. “Ik heb ongeveer 25 jaar in het onderwijs gezeten. Eerst kleuters en daarna alle klassen in het basisonderwijs. Was super om te doen, maar de laatste jaren merkte ik dat ik steeds minder met de leerlingen bezig was. Je stond slechts veertig procent van de tijd voor de klas”, blikt Jeannet Kroon-Weultjes terug.

Haar echtgenoot Dick was werkzaam in een slagerij in Apeldoorn. “Ik maakte daar lange dagen en was niet echt veel in het dorp. Terwijl Jeannet ontzettend veel mensen kent.” Hij is het slagersvak ingerold via een bijbaantje. “Ik deed de middelbare detailhandel school en werkte in het weekeinde in een slagerij. Zo is het begonnen.” De familie Kroon heeft wel enige historie in Vaassen. Dick: “In 1590 was er al een Kroon op de Markt in Vaassen. In 1750 zijn ze naar Voorst vertrokken. Mijn opa en de generaties daarvoor waren bakkers en molenaars. Geen slagers, daar ben ik de eerste van.”

De Kroons trouwden in 1988 en deden ieder hun eigen ding. Zij onderwijzeres, hij slager. Samen kregen ze drie kinderen. Soms krijgen mensen rond hun vijftigste een ‘midlife-crisis’, zij besloten simpelweg een eigen zaak te beginnen. Jeannet: “Ontzettend leuk om dat in het eigen dorp te doen.” Niet enkel het echtpaar nam deze stap, het hele gezin stond achter deze keuze.

Oudste zoon Pieter is slager en werkt bij zijn ouders, David heeft zijn voor opleiding bij defensie afgerond. Naast zijn werk sport hij veel en tussendoor verricht hij de nodige hand- en spandiensten voor de slagerij. Ook dochter Sara, secretaresse van beroep, biedt waar nodig een helpende hand. Jeannet: “Dit moet je ook echt samen doen. Je begrijpt van elkaar dat het werk af moet. De barbecues moeten schoon voor de volgende dag, de bestellingen geleverd. De kinderen helpen waar ze kunnen. Is het niet in de winkel, dan is het thuis. Boodschappen doen, koken of iets anders.”

Door de keuze om een eigen zaak te beginnen, schieten hobby’s er helaas bij in. Dick: “Ik was altijd sportief bezig. Maar voetballen is een te groot risico en voor zwemmen en mountainbiken ontbreekt de tijd.” Ook bij Jeannet gaat de zaak voor alles. Ze zit daarnaast in het bestuur van de ondernemers vereniging. “In de spaarzame vrije tijd lees ik graag en ik houd van werken in de tuin.” Eén keer per jaar gaan de Kroons, met de aanhang van de kinderen, samen op vakantie. “Het liefst naar mooi weer”, klinkt het eensgezind.

Ondanks de lange werkdagen genieten ze volop van hun keus om in Vaassen een winkel te beginnen. Dick: “Deze eigen zaak is echt een droom die is uitgekomen.” Jeannet vult aan: “We zijn dankbaar dat we het samen als gezin aankunnen. Vaassen is een leuk dorp voor een ondernemer. Klantvriendelijkheid en service zijn hier gewoon. En we hebben een ongelooflijk topteam medewerkers.”

Slager Dick Kroon is trots op de producten die ze aanbieden. “Eerlijk Hollands vlees. We hebben hier een prachtige veestapel. Zelf lust ik graag een goede karbonade of een lekker stukje rundvlees. En op mijn brood ham of boterhamworst.” Jeannet moet bekennen dat, hoewel ze thuis allemaal enorm van vlees genieten, zij een boterham met hagelslag niet kan weerstaan.

In Vaassen missen ze niets. Jeannet: “Er zijn hier zoveel ambachten, denk dat je in het dorp alles kunt vinden.” Echtgenoot Dick kan dat slechts beamen, “We hebben hier alles.”