Dennis Riphagen is Rozeboom IJs

‘Ik kan ook niets anders’

Bij toeval is Vaassenaar Dennis Riphagen in het ijs beland. Jan en Mientje Rozeboom waren bevriend met zijn ouders en vanaf zijn veertiende heeft hij geleidelijk het vak van ijsmaker geleerd.

Dennis zat op de lagere detailhandel school, later volgde de middelbare. Daarna heeft hij enige tijd op de Heao gezeten. “Marketing, commercieel bezig zijn. Dat was het idee. Een goed idee, maar de uitvoering was uiteindelijk minder”, lacht Dennis. Op de lagere school was hij stellig in zijn beroepskeuze: kok. “Maar ik kan mij werkelijk niets anders voorstellen dan ijs. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Kan ook niets anders. Hoewel, in de wintermaanden kook ik thuis altijd. Doe ik heel graag.”

Van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar staat Dennis aan de Oranjeweg in Emst bij de Gortelse Heide. “Het mooiste moment is als zondags op de heide enkele honderden mensen genieten van zoiets simpels. Want dat is ijs eigenlijk. Daar kan ik heel blij van worden”, zegt hij.  De ijswagen is sinds de jaren zestig een begrip. Jan en Mientje Rozeboom zijn daar gestart en het een favoriete tussenstop voor menigeen.

Tien jaar geleden is Dennis Riphagen samen met de familie Rozeboom in Vaassen gestart met de ijssalon op het marktplein, waar ook zijn vrouw Berthien werkzaam is. “Na een paar jaar hebben we volgens plan de hele zaak overgenomen. In totaal maken we zo’n zestig verschillende smaken. Straciatella en malaga met boerenjongens zijn in al die jaren het meest verkocht.” Zelf is hij dol op pistache. “Het liefst eet ik elke dag ijs, maar ik probeer te minderen. Op zondagavond, als ik uit Gortel vertrek, neem ik altijd twee bolletjes. Natuurlijk met slagroom.”

Zijn vrouw Berthien, geboren in Bathmen en eerder werkzaam in de horeca, deelt zijn liefde voor het ijs en voor Vaassen. “Een prachtig dorp. Op verschillende vlakken zijn hier echt speciale zaken te vinden. Diverse ondernemers zijn echte pareltjes. En natuurlijk het kasteel en de molen. In Vaassen kun je werkelijk alles vinden wat je nodig hebt.”

De ijssalon kan gerust tot de pareltjes gerekend worden. Het echtpaar Riphagen voelt zich thuis in het dorpscentrum. “Dit moet je ook echt samen doen. We willen graag dat mensen zich aangenaam voelen. Past ons prima. Zo is de ijssalon niet strak wit, zoals je vaak ziet. We willen plezier uitstralen. Berthien is bij toeren nog enthousiaster en fanatieker dan ik. Zij heeft niet één favoriete smaak, maar kiest vaak voor karamel of witte chocolade. Onze twee dochters, Amy (7) en Ise (4) hebben wel een uitgesproken voorkeur. Amy gaat altijd voor witte chocolade en Ise wil alleen maar ons aardbeienijs.”

In de herfst gaat het gezin al jaren naar Gran Canaria. “Heerlijk. Vooral luieren. In die twee weken lees ik wel een boek of vier, is gelijk voor het hele jaar.” Sinds kort sport Dennis bij Veenstade waar Berthien al jaren aan spinning doet. “En Amy zit op handbal, Ise is nog druk met haar zwemdiploma.” In zijn jeugd was Dennis een verdienstelijk en fanatiek schaatser bij DSO in Epe. “De korte afstanden. Vijfhonderd meter vond ik eigenlijk al te ver. Ben gestopt toen uitgaan aantrekkelijk werd. In mijn leeftijdscategorie waren er binnen de vereniging drie beter, dus ik had het net niet.” Tegenwoordig sleutelt hij in de winter het liefst aan oude brommers. “Dat is echt mijn hobby. Een oudje helemaal opknappen.” Hij kan dus wel degelijk  meer dan alleen maar ijs maken.