“Mijn oom handelde in bloemen. In de jaren zestig was hij standwerker in Duitsland. Ging in de vakanties met hem mee. Vond ik geweldig. Zo ben ik eigenlijk in dit vak belandt”, vertelt Maarten Thijssen. Hij bestiert sinds november ’83 midden in het centrum van Vaassen Bloemsierkunst Maarten.

Hij is geboren in Doesburg, opgegroeid in Dieren. Na het voltooien van zijn vakopleiding tot bloemist is hij de samenwerking met zijn oom, die ook een bloemenwinkel in Doesburg had, aangegaan. Maarten ging naar Duitsland om de waren aan de man te brengen. “Was een mooie tijd. Met luide stem de bloemen aanprijzen. Maar ook zwaar werk, met eigenlijk veel te lange dagen”, blikt Maarten terug.

Via Nol Reusken kreeg hij de tip dat de slagerij van Joop Scholten aan de Markt in Vaassen leeg stond. “Daar wilde een Chinees een restaurant starten. Er werd echter geen horecavergunning afgegeven. Terwijl ze nu juist extra horeca rond het plein willen. Daarom belde later de makelaar mij of ik nog belangstelling had. Het pand had een jaar leeggestaan, dus eerst flink opgeknapt. In november 1983 was de opening. Vanaf het begin liep het goed, dus snel kwam het eerste personeelslid.”

In de beginjaren woonde hij boven de winkel. Eerst alleen, later met zijn vrouw Marjan Hamers. “Zij is in Vaassen opgegroeid. Haar ouders hadden café Maartenshof en daarna Dorpszicht in Terwolde. Daar heeft ze veel meegewerkt, vooral in de keuken. Toen ik haar in 1991 leerde kennen was ze kok in Duitsland.” Ondanks zijn werkervaringen in Duitsland zag Maarten zichzelf niet in dat land wonen.

Vrij snel besloot Marjan dat zij wel in de bloemen wilde. “Ze is eigenlijk direct gaan meedraaien. Heeft ook diverse diploma’s gehaald. Ze is wat dat betreft hoger opgeleid dan ik”, bekent Maarten. Als echtpaar hebben ze de taken enigszins verdeeld. “Marjan doet vooral het bloemschikken en het beheren van de winkels. Sinds november 2015 zitten we ook aan De Marktwand in Epe. Een leuke locatie en hier in Vaassen kwamen al regelmatig mensen uit Epe. Verdeeld over beide winkels hebben we hulp van een tiental medewerkers.  Ik ga minimaal drie, maar meestal vijf keer per week naar de veiling. Sta ik om kwart over vier op. De veiling in Ede begint om zes uur.”

Om fit te blijven is Maarten sinds enige tijd weer aan het badmintonnen bij BC’70. “Heerlijk. Twee keer per week even helemaal de kop leegmaken. Vroeger heb ik gevoetbald, maar met een eigen zaak blijft daar geen tijd voor over. Mag er wel graag naar kijken, maar ben absoluut geen kenner. Marjan mag graag lezen, daar heb ik helemaal niets mee”, bekent Maarten.

Als voormalig kok roert zijn vrouw thuis ook meestal in de pannen. “Is echt een hobby van haar”, geniet hij van het resultaat. Samen wandelen ze graag met hun twee honden, een Friese Stabij en een Boomer. “Daar zou ik wel iets meer tijd voor willen hebben”, vult Marjan aan. Zo schiet wat haar betreft ook het werken in de eigen tuin er te vaak bij in.

Mocht Maarten, die de winkel overigens niet naar zichzelf maar naar kasteelheer Maarten van Rossum heeft vernoemd, vrije tijd over houden dan weet hij ook al een invulling. “Ik zou graag vrijwilligerswerk willen doen. Of iets in de politiek.” Maar voorlopig doen ze hun werk nog met veel plezier.